Skip to main content
Cihly

Z čeho budeme stavět?

Přesně na tuto otázku jsme si dlouho nedokázali odpovědět. Neměli jsme představu o trendech a jasno bylo pouze v tom, že chceme zděný dům a ne dřevostavbu. Začali jsme projíždět internet a ptát se. Od několika známých jsme dostali tip na cihly Heluz Family 2v1 (50cm). Přišlo nám to hrozně cool. Nebudeme muset zateplovat a stačí nám pouze cihly.

Cihly Heluz Family 2v1. Zdroj: www.heluz.cz
Cihly Heluz Family 2v1. Zdroj: www.heluz.cz

Po dlouhém studování všemožných hodnocení, diskuzí a konzultací, jsme došli k názoru, že 2v1 jsou drahá sranda. Lepší volbou je stavět z klasických cihel, buď širokých, a ty už se nemusí dodatečně zateplovat, nebo cihel menší šířky a ty zateplit z vnější strany. Jenže představa obvodových zdí, které mají se zateplením šířku hradeb se nám moc nelíbila. Tak jsme hledali dál.

Zrovna v té době se konal v Praze veletr For Pasiv. Centrum pasivního domu zde nabízelo bezplatné konzultace, tak proč toho nevyužít. Ujal se nás pan Ing. Libor Hrubý, prošel s námi naši rozpracovanou studii a dal nám několik tipů, na co si dát pozor a jaké technologie využít (více v dalších článcích). Ohledně volby materiálu na obvodové zdi nám doporučil zdivo z vápenopískových cihel (VPC), které má dobré vlastnosti a hodí se do pasivního domu. Do té doby jsme o VPC nevěděli a mysleli si, že to je něco jako Ytong.

VPC mají super akumulační a statické vlastnosti a hlavně na obvodové zdi stačí šířka 175-200mm s dodatečnou izolací cca 280mm pro pasivní standard. Takové řešení vyhovovalo nám i architektovi.

VPC zdivo. Zdroj: www.nasdomek.cz
VPC zdivo. Zdroj: www.nasdomek.cz

A jak jsou na tom VPC?

Výhody

  • dobré akumulační vlastnosti
  • dobrá hluková izolace
  • dobré statické vlastnosti při malé šířce
  • oddělení tepelné izolace a nosné konstrukce
  • velká šířka izolace a malá šířka nosné konstrukce
  • bez tepelných mostů

Nevýhody

  • při stavbě se člověk nadře – hmotnost cihly cca 25kg
    • poznámka po vyzdění prvního patra: cihly jsou sice těžší, ale díky dodaným držákům to není taková hrůza
  • hůř se řežou
    • poznámka po vyzdění prvního patra: s diamantovým kotoučem to jde jako po másle, půjčili jsme si pilu z DEKu a během 4 hodin jsme měli nařezané cihly na celý dům (cca 150cihel)

Když to shrneme: výhody značně převažují nevýhody, které plynou z konstrukce cihel. Jdeme do nich!

Na veletrhu nás kromě VPC zaujala firma Izodom2000, která nabízí stavbu domu na principu LEGO. Jedná se o jednotlivé díly „ztraceného bednění“ vyrobené z tvrdých izolačních materiálů, které se na sebe skládají a následně se celá konstrukce vylije betonem.

Zdroj: www.izodom2000.cz

Zaujme, láká to, hrubou stavbu můžete mít za pár dnů hotovou a bude to nejspíš hračka. Ale nás lego nepřesvědčilo. Nemohli jsme se zbavit pocitu bydlení v domě jako v „sáčku“, kde bychom měli zateplení i před zdí v interiéru.

Takže cihly máme vybrané!

A z čeho stavíte vy? Máte zkušenosti s VPC?