Skip to main content

Přeložka sloupu a elektrická přípojka

Po necelém roce od žádosti o přeložku a podepsaní smlouvy (6. června 2017) jsme se konečně dočkali dne D (22. května 2018). Vyšlo to přesně pár dní před založením zdiva.

Proč jsme chtěli přeložku sloupu?

Jak jste si již mohli všimnout na fotkách v některém z našich předešlých článků na pozemku se nám nacházel sloup NN. Důležité je podotknout, že náš pozemek bude připojen k elektřině v zemi, která je přivedená až k našemu pozemku, takže vedení ve vzduchu nijak nevyužijeme. Vedení jen vede k nám na pozemek a pak pokračuje k sousedovi. Sloup se nacházel tak nešťastně, že bychom ho měli přímo před vstupními dveřmi. A kdo z vás by to chtěl?

Možnosti, jak to vyřešit byly dvě – posunou dům o pár mětrů dál, což nepřicházelo v úvahu, protože bychom se zbytečně ubírali o zahradu. Takže jsme neměli na výběr a zvolili jsme druhou možnost a tím byla přeložka.

Přeložka vedení NN
Přeložka vedení NN

Naštěstí máme v rodině strýce, který kreslí projekty pro ČEZ, tak jsme to sním všechno konzultovali a také nám navrhl nejjednoduší řešení, které jsme rovnou přiložili do žádosti o přeložení. No a dál nám nezbývalo nic jiného než jen čekat a urgovat.

Proč to trvalo tak dlouho od podepsaní smlouvy?

  1. výběrové řízení dodavatele projektové dokumentace (ikdyž jsme měli dodavatele strýce, tak stejně ČEZ musel vypsat výběrové řízení)
  2. zhotovení projektu
  3. vyjadřovačky, věcná břemena, zápisy do katastru
  4. výběrové řízení na provedení přeložky
  5. čekání na termín odstávky energie v místě přeložky
  6. realizace přeložky

Kolik nás to stálo?

První velmi hrubá kalkulace od pána z ČEZu po telefonu byla kolem 75 tisíc Kč. Další kalkulace, která byla ve smlouvě o smlouvě budoucí byla už krásných 35 tisíc Kč. Skutečná cena se pak vyšplhala na 59 tisíc Kč.

Z čeho se tato cena skládá:

  • Realizační náklady: 28 400 Kč 
  • Projektová dokumentace: 2 100 Kč (symbolická cena od strýce)
  • Inženýrská činnost: 3 000 Kč
  • Náklady spojené s věcnými břemeny: 25 600 Kč

Jak probíhala realizace?

Od rána jsem měl na pozemku chlapy, kteří nejprve odmontovali všechny kabely ze sloupu, natáhli nové vedení a spolu s ČEZem znovu spustili elektřinu. V druhé etapě pak přijela V3S s jeřábem, sloup uřízli, rozřezali ho a odvezli si ho.

A výsledek je zde:

Elektrická přípojka

S majitelem firmy, která nám dělala přeložku jsem se domluvil na vybudování el. sloupku. Bohužel nastal problém při komunikaci v jejich firmě. Pánovi jsem popsal přesně, kde sloup chci mít, včetně ilustrace:

Naznačení, kde sloup má být umístěn.
Naznačení, kde sloup má být umístěn.

Pak jsem přijel na pozemek a sloup byl umístěn:

Umístění sloupu.
Umístění sloupu.

Jak jsem to viděl, tak už jsem se musel jen smát. Umístění sloupku na této straně nám vadí, kvůli budoucímu umístění branky. Takže jsme to museli reklamovat. Naštěstí s tím nebyl žádný problém a sloup jsme měli během pár týdnů na správném místě.

Sloup na správné straně.
Sloup na správné straně.

Následně bylo potřeba napsat do ČEZu, že máme vše zařízené z naší strany, poslat revizi a do týdne jsme byli připojení na elektřinu!