Skip to main content
Bagrování

Bagrování základů – základová deska na XPS

Ve čtvrtek 5. října jsme dostali stavební povolení a konečně jsme začali stavět!

Na pátek a pondělí jsme měli domluvené geodety. V pátek nám vytyčili stavbu pouze pomocí GPS. Tato metoda není tak přesná, ale na výkopy bohatě stačí, protože +/- pár centimetrů nehraje žádnou roli. V pondělí přijeli znovu a přesně vytyčili stavbu.

Na sobotu jsme si domluvili šikovného bagristu z vedlejší vesnice.

Plánovali jsme přijet na pozemek v předstihu a vápnem vytyčit hranice bagrování. Načasování bohužel úplně nevyšlo a čas nám stačil akorát tak na vytyčení hranic kolíkama, pro bagristu to naštěstí bylo dostačující. Od geodetů jsme měly určené rohy domu, k nim bylo potřeba přičíst cca půl metru na každou stranu. Hloubka výkopu byla potřeba kolem 1m.

Bohužel bylo nutné „pokácet“ jednu jabloň, která by jinak byla v obýváku. Říkali jsme si, jak to půjde složitě, ale bagr ji měl během okamžiku venku.

Kácení jabloně
Kácení jabloně

Celkem bylo vybagrováno asi 110m3 zeminy. Z větší části se jednalo o kvalitní zeminu, kterou využijeme na dorovnání zahrady.

Vybagrovaná zemina
Vybagrovaná zemina

Jak probíhalo bagrování:

Archeologický posudek

Před bagrováním bylo potřeba ještě kontaktovat archeology.  Dva týdny před začátkem prací jsme podali žádost na zdejší oddělení a během pár dní se nám ozval pán, se kterým jsme domluvili další postup. Potřeboval si místo po vybagrování prohlédnout a zdokumentovat sám, nestačilo mu zaslat foto od nás.

Jak si můžete všimnout níže, nic neobvyklého ve výkopu není.

Výkop základů
Výkop základů

V pondělí se stavil archeolog a naštěstí nenašel nic, co by nám stavbu mohlo oddálit, takže jsme se mohli pustit do dalších prací. Hurá!

Galerie